Quantitative Aptitude Questions for IBPS Clerk Exam 2017: 4/ Dec /2017

Published by: 0

Q1. In what ratio milk & water should be mixed so that after selling this mixture at its cost price there is a profit of 100/9%?
(a) 8 : 3
(b) 8 : 1
(c) 9 : 1
(d) 4 : 9
(e) None of these
 Ans:(c)
Q2. In a pot, the ratio of milk and water is 4 : 1. In another pot, the ratio of milk and water is 7 : 4. In what ratio mixture should be taken from both mixtures to make final mixture so that in final mixture the ratio of milk and water be 41 : 14?
(a) 3 : 2
(b) 2 : 1
(c) 4 : 3
(d) 5 : 2
(e) None of these
Ans:(b)
Q3. In a 40 litre mixture of alcohol & water, the ratio of alcohol and water is 5 : 3. If 20% of this mixture is taken out and the same amount of water is added then what will be the ratio of alcohol and water in final mixture?
(a) 5 : 2
(b) 3 : 1
(c) 4 : 1
(d) 3 : 2
(e) 1 : 1
Ans:(e)
Q4. How much quantity of rice of the price 18 rupees per kg should be mixed with 45 kg of rice having price 26 rupees per kg so that after selling mixture at 25.2 rupees per kg there is a profit of 5%?
(a) 30 kg
(b) 25 kg
(c) 20 kg
(d) 15 kg
(e) None of these
Ans:(d)
Q5. In what ratio three types of rice whose cost prices are Rs. 5.20, Rs. 5.70 &Rs. 6.40 per kg respectively should be mixed so that of selling this mixture at the rate of Rs. 6.72 per kg there is a profit of 20%?
(a) 2 : 8 : 1
(b) 3 : 6 : 4
(c) 5 : 8 : 3
(d) 7 : 5 : 2
(e) None of these
Ans:(a)
Q6. Three friends A, B & C started a business by investing on the amount of 10500, 11000 & 12500 respectively. After 9 months, B leaved the business & also C after 6 months. At the end of year, there was a total profit of 24500. Find the share of B in the profit?
(a) 10500
(b) 9500
(c) 8085
(d) 7750
(e) None of these
Ans:(c)
 
Q7. Two merchants A & B start a business together. In beginning, A invests Rs. 23250 & after 4 months he debited an amount of Rs. 3750. B invests some amount in starting and drops Rs. 3000 after 7 months. At the end of year, if total profit is divided equally between them then find what amounts B had invested in the start?
(a) 21000
(b) 22000
(c) 20500
(d) 23500
(e) None of these
Ans:(b)
Q8. A, B, C start a business together. A invests Rs. 20000 for a year. B first invests Rs. 30000 but after 4 months he increases it upto Rs. 40000. In starting, C invests Rs. 40000 but after 9 months he debited Rs. 10000. At the end of year total profit is Rs. 84750. Find the share of A.
(a) 21500
(b) 19000
(c) 18500
(d) 20000
(e) 18000
Ans:(e)
Q9. P, Q and R enter into the partnership. P advances one-fourth of the capital for one-fourth of the time. Q contributes one-fifth of the capital for half of the time. R contributes the remaining capital for the whole time. How should they divide a profit of Rs. 2280?
(a) 350, 400, 1560
(b) 200, 320, 1760
(c) 400, 500, 1600
(d) 250, 300, 1730
(e) None of thesea
Ans:(b)
Q10. A and B invest in the ratio 3 : 5. After 6 months, C joins the business investing an amount equal to B’s. At the end of the year what will be ratio of  their profits?
(a) 3 : 5 : 2
(b) 3 : 5 : 5
(c) 6 : 10 : 5
(d) 8 : 10 : 5
(e) None of these
Ans:(c)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *