Quantitative Aptitude Questions for IBPS Clerk 2017

Published by: 0

Q1. Ms. Pooja Pushpan invests 13% of her monthly salary, i.e. Rs 8554 in Mediclaim Policies. Later she invests 23% of her monthly salary on child Education Policies. Also, she invests another 8% of her monthly salary on Mutual Funds. What is the total annual amount invested by Ms PoojaPushpan?
(a) Rs 28952
(b) Rs 43428
(c) Rs 347424
(d) Rs 173712
(e) None of these
 Ans.(c)


Q2. Meera purchased an item for Rs 62,000 and solid it at a loss of 25 percent. With that amount, she purchased another item and sold it at a gain of 30 percent. What was her overall gain/loss?

(a) Loss of Rs 1560
(b) Profit of Rs 1560
(c) Loss of Rs 1550
(d) Profit of Rs 1550
(e) None of these
 
 Ans.(c)
Q3. Rs 800 becomes Rs 956 in 3 years at a certain simple rate of interest. If the rate of interest in increased by 4%, what amount will Rs 800 become in 3 years?
(a) Rs 1020.8
(b) Rs 125
(c) Rs 1052
(d) Data inadequate
(e) None of these
 Ans.(c)
Q4. In a college, the ratio of boys to girls is 31: 23 respectively. When 75 more girls join the college, this ratio becomes 124: 107. How many more girls should join the college to make the number of boys and girls equal?
(a) 75
(b) 90
(c) 60
(d) 85
(e) None of these
 Ans.(d)
 
Q5. The circumference of two circles is 88 metres and 220 metres respectively. What is the difference between the area of the larger circle and the smaller circle?
(a) 3422 sq. metre
(b) 3242 sq. metre
(c) 3244 sq. metre
(d) 3424 sq. metre
(e) None of these
Ans.(e)
Q6. 8835, 9023, 9213, 9405, 9598, 9795
(a) 9023
(b) 9598
(c) 9213
(d) 9795
(e) 8835
 Ans.(b)
Q7. 1250, 500, 200, 80, 33, 12.8
(a) 80
(b) 12.8
(c) 33
(d) 500
(e) 1250
 Ans.(c)
Q8. 1716, 2185, 2730, 3360, 4080, 4896
(a) 2185
(b) 2730
(c) 3360
(d) 4896
(e) 1716
 Ans.(a)
Q9. 137, 274, 411, 548, 684, 822, 959
(a) 959
(b) 411
(c) 274
(d) 684
(e) 822
 Ans.(d)
Q10. 8, 12, 18, 27, 40.5, 60, 91.125
(a) 8
(b) 18
(c) 60
(d) 91.125
(e) 12

 Ans.(c)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *