Top most important GK Questions and Answers for IBPS

Published by: 0

GK for IBPS 2017 most important GK and Current affairs for bank exams. As we all know that banking is one of the most popular job in India IBPS conducts many exams to recruit graduates for various banks all over India. Here we have list of Objective type GK Questions with answers.

1.The secretary General of United Nations is–
(A) Jayntna Dhanapala

(B) Shashi Tharoor
(C) Ban-Ki-Moon
(D) Matti Vanhann
Ans : (C)

2. Consider the following statements–
1. In algae, the reproductive organs are single-celled.
2. Fern plants lack true vascular system.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (A)

3. Which one of the following contains powerful oxidative enzymes and helps in removing toxic substances from cells?
(A) Plastids
(B) Lysosomes
(C) Dictyosomes
(D) Peroxisomes
Ans : (D)

4. Which among the following is the largest phylum in the Animal Kingdom in respect of number of species?
(A) Annelida
(B) Platyhelminthes
(C) Chordata
(D) Arthropoda
Ans : (D)

5. The percentage of water in human urine is about–
(A) 50%
(B) 70%
(C) 90%
(D) 95%
Ans : (D)

6. The hormone secreted by testis is–
(A) Oestrogen
(B) Androgen
(C) Progesterone
(D) FSH
Ans : (C)

7. Consider the following statements–
1. The equatorial forests are ever-green.
2. The Mediterranean region has deciduous forests of broadleaved trees.
3. Taiga forests are found in Kashmir.
Which of the statements given above are correct?
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans : (D)

8. Consider the following pairs–
1. Tropical rain forest : Mahogany
2. Temperate deciduous : Ebony forest
3. Coniferous forest : Pine
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(A) 1 only
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans : (C)

9. Major coalfields of India are located in the river valley of–
(A) Damodar
(B) Godavari
(C) Mahanadi
(D) Wardha
Ans : (A)

10. Which one of the following climatic regions does the shaded portion in the given map represent?
(A) Tropical dry
(B) Humid subtropical
(C) Semi-arid
(D) Arid
Ans : (A)

11. Which one of the following ocean currents is indicated by the arrow mark in the given map?
(A) Agulhas
(B) Benguela
(C) Canaries
(D) Humboldt
Ans : (A)

12. The famous poet Amir Khusrau, surnamed the ‘Parrot of India’ was the contemporary of all of the following except–
(A) Giyas-ud-din-Balban
(B) Ghiyas-ud-din Tughluq
(C) Ala-ud-din Khilji
(D) Iltutmish
Ans : (D)

13. Who amongst the following Mughal rulers reimposed ‘Jaziya’?
(A) Akbar
(B) Aurangzeb
(C) Jahangir
(D) Humayun
Ans : (B)

14. Railways were introduced in India when the Governor-General of India was–
(A) Canning
(B) Curzon
(C) Dalhousie
(D) Rippon
Ans : (C)

15. Who initiated the Doctrine of Lapse?
(A) Canning
(B) Dalhousie
(C) Wellesley
(D) William Bentinck
Ans : (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *